2010. július 6., kedd

TFT és LCD monitorok...

Bevezetés képpen szeretném elmondani, hogy a monitor a számítástechnika egyik legnagyszerűbb vívmánya, hiszen akár csak a tv, itt ez az a hardver, amely kapcsolatot teremt a számítógép és a felhasználó között. Egy vizuális interfészen tudunk dolgozni, játszani, internetezni és fejleszteni, amelyt a monitor biztosít a számunkra.

A számítógép monitor ma már egy olyan részét képezi a számítástechnikai hardvereknek, amelyek a leggyorsabban fejlődnek. Kezdetben a monitor egy katódsugaras nagy és nehéz doboz alakú képernyő volt, míg a mai modern TFT és LCD monitorok a piac királyai. Ma már nem is gyártják a régi típusú monitorokar mellesleg. Ma a legnagyobb számítógép monitor gyártó cégei az LG, Samsung és a Fujitsu Siemens, de még rengeteg márka van a gyártót nézve. Az LCD monitor neve Liquid Crystal Display, amely folyadék kristályos elvem működik és magas felbontást és minőséget nyújt ez a fajta monitor. A TFT monitor pedig gázplazmán alapul működésében és ez nyújtja a legszebb minőséget is egyben.

Érdemes tudni azonban, hogy a jó monitor, mint ezek is nemcsak hogy a szemet kímélik, de energiatakarékosabbak is. A jól megszerkesztettségük miatt oldalról és alulról egyaránt olyan szép képet látunk, mint ha szemből nézzük a monitort. Ez a monitor nem tükröződik és mindazok mellett, hogy könnyűek még kicsi helyet is foglalnak a vékony képernyőtestüknek köszönhetően. A monitoron, monitorokon midig van 2 vagy 3 gomb, melyek közül egy a bekapcsolásra míg a többi gomb a kalibrálására szolgál. A monitor kalibrációjáról is ejtenék néhány szót. A monitor kalibrációja tulajdonképpen a monitor beállításának az optimalizásálása céljából van a hasznunkra. A mai számítógép monitorok már rengeteg beállítással változtathatók a felhasználók igényei szerint.

A monitor kalibrálásáról : A mai monitorok már magas Hz-en működnek általában 85 -110 Hz között ami teljes villogás mentességet ad számunkra. Azt is be lehet a monitoron állítani, hogy akár 5000 kelvines fehér pontú színhőmérsékletet jelenítsen meg. A monitor a kalibrálás során összhangba kerül az általunk megkívánt szabvánnyal, értem itt a fényerőt, színmélységet és a vibrációt, azaz hány képet közvetít éppen a monitor egy adott idő alatt. Ez azért valljuk be nem semmi teljesítmény. Vannak ma már korszerű monitor kalibráló szoftverek is, amelyekben profilokat hozhatunk létre egy-egy beállításra így egyetlen kattintással be lehet állítani a monitort az általunk éppen megkívántra. További monitor kalibráció lehet a Gamma, amely a középtónusok fényerejét jelenti.

Tudni érdemes,hogy a fekete és fehér között létrehozott értékek nem lineárisak a monitorral, így ezen értékek ábrázolása egy görbét ad, ha egy függvénybe helyezzük. A monitor gammája tehát ennek a görbének a középső értékét adja. A fényerő és kontraszt beállítás is a monitor része, amely a fény é színerősség fokozására, szabályozására való. A monitor ezen paraméterei hasonlóan működnek mint a tv készülékeké. Ha van tehát egy monitorkalibráló programunk, akkor ezek az értékei a monitornak tökéletesen beállíthatók az optimális szintre. A fehér pont a monitor által megjelenített legintenzívebb és legfényesebb rész. A monitornak van mérete is, melyet colban mérünk. Egy col 2,54 cm és 15 coltól akár 28"-ig is terjedhet a képernyők átmérője.

A monitorok állíthatósága és felbontása: monitor mindig egy jól dönthető és forgatható állványon, talpon áll, mely lehetővé teszi a legjobb dőlési szög beállítását. A mai monitorok már minimum 32 bit színmélységűek és a felbontásuk 1024-768 és 1972X2048 is lehet akár vagy több. Egy jó monitor kontrasztaránya 20000:1-hez is lehet. Mindezeket egybe véve jó dolog, ha a monitor mellett egy monitor kalibráló szoftver is áll a rendelkezésünkre. A monitor vásárlása nagyon egyszerű és széle kínálat áll a rendelkezésünkre, minden egyes üzletben. A legegyszerűbb módja egyébként egy monitor vagy egy hardver vásárlásának az interneten keresztül történő házhoz rendelés, hiszen több 1000 oldal van, amelyek számítástechnikai eszközök eladásával foglalkoznak.

A monitor természetesen a legkeresettebb része a hardverek családjának, hiszen monitor, képernyő nélkül a gép nem érne semmit. Mit is mondjak még. A monitor elülső része elég érzékeny így óvjuk mindig az ütéstől vagy karcolástól és ha lehet akkor hetente legalább egyszer törölgessük l a port róla egy nedves ruhával, mert a por sem tesz jót a monitornak. Végezetül szeretném megköszönni, hogy elolvastad a monitor és képernyők leírásáról illetve kalibrálásáról szóló cikkemet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése